top of page

ARE YOU HERE?

A multimedia installation about intimacy. An innovative, sensorial theatre created for one spectator. A theatre installation in which odours, sound, image and temperature changes provide an all-round experience. The visitor steps into a cylindrical construction in which he is entirely surrounded by sound and image. For seven and a half minutes he gets immersed into a new environment. Temperature, sound, images and smells are regulated from the outside, and they also react to the visitor’s behaviour. The virtual reality of ‘are you here?’ has been created by blockflutist/electronics specialist Jorge Isaac and composer Roderik de Man. Who dares to confront ‘are you here?’

Een multimedia installatie over intimiteit. Een baanbrekend, zintuigenbestormend klanktheater gecreëerd voor één persoon. Een theaterinstallatie waarin geuren, geluiden, filmbeelden en temperatuurschommelingen voor een totaalervaring zorgen. De toeschouwer stapt binnen in een cilindrische constructie waarin hij helemaal door geluid en beeld omgeven wordt. Voor 7 1/2 minuten is de toeschouwer ondergedompeld in een compleet andere omgeving. Temperatuur, geluid, de beeldenstroom en geuren worden van buitenaf geregeld, en reageren ook op de gemoedstoestand van de bezoeker. De virtuele werkelijkheid van ‘are you here?’ wordt geschapen door blokfluitist/elektronicaspecialist Jorge Isaac en componist Roderik de Man. Wie durft de confrontatie aan met ‘are you here?’

are you here? is een voorstelling over intimiteit. De bezoeker ervaart een zoektocht door een wereld van klanksculptuur met rauwe en gepolijste kanten, vervreemding van de gebruikelijke sensoriële parameters, beeldvorming en (eigen) betekenissen. Door middel van are you here? 'ruik je', 'zie je', 'hoor je' en 'voel je' voorbij de grenzen van auditieve communicatie. Alles gebeurt binnen een neutrale ruimte die niet voor zichzelf maar door de elementen en gebeurtenissen erin spreekt. Inhoudelijk staan je eigen associaties centraal.

are you here? presenteert een nieuw concept van objecttheater, waarin elementen uit verschillende disciplines (reuk en temperatuur met audio-visuele displays) de protagonisten zijn en vrij door elkaar gebruikt mogen worden. De live elektronica speelt hierin een bepalende rol, door middel van gespatialiseerde geluidsweergave, het aansturen van temperatuurveranderingen en geuren rondom het speloppervlak, en de directe coördinatie tussen de muziek en digitale beelden.

 


Onder het motto "de ruimte is de regisseur van de fysieke beleving", hebben we een speciale ruimte voor één toeschouwer ontworpen. Het is een omgeving met isolatie-eigenschappen: dicht op je lichaam, intiem, een wereld om je heen, een black-box met isolatie. Het beeld wordt geprojecteerd op het totale binnenoppervlak. 

 


De apparatuur voor geur, temperatuur, ventilatie, afvoerslangen (hete lucht en geur) en overige elektronica wordt aan de onderkant geplaatst, zodat deze onzichtbaar blijft voor binnen en buiten. Voor de bediening is er een apart kamertje (een control-room) waar de computer, geluidstafel, bekabeling en interfaces geplaatst worden. Het project wordt uitgevoerd door musicus/elektronica specialist Jorge Isaac (elektronica improvisaties en bediening van de apparatuur vanuit de control-room) en een technicus. In relatie tot het lichamelijk gedrag van de bezoeker (wordt hij onrustig, opgewonden, of juist lachend en kalm) wordt er muzikaal en met beeld gereageerd. Het is dus altijd anders. 

 


are you here? is een doorlopende voorstelling van 7 1/2 minuten; een kort en krachtige verhaal met ruimte voor eigen associaties. Een ontmoeting op het spanningsveld tussen intimiteit en herinneringen. are you here? ontvangt de bezoeker één op één in een eigen ruimte. Een ruimte waar al je zintuigen aangesproken worden.

Concept

Jorge Isaac

Music

Roderik de Man

Video

Arnoud Noordegraaf & Cecil Webb

Electronics

Jorge Isaac

Live-video programming 

Leo Van Der Veen

Set construction 

Edd Vossen 

Production

Visisonor Media Productions (2007-08)

FAPK logo blauw.gif
GaudeamusLOGO.gif
STEIM yellow.gif
LOGO_AFK_web.jpg
bottom of page