Main Menu

CD releases

VisiSonor webshop


Visit the VisiSonor webshop for the latest CD releases and more!


Volume Nuevo

" "

Een duo bestaande uit altviool en accordeon is een combinatie die zelden te horen is. Deze unieke combinatie biedt een prachtig klankwereld met wisselende stemmingen en veel mogelijkheden voor elektronische manipulatie. Het unieke Duo Mares, twee virtuoze en enthousiaste musici, draagt zorg voor toegewijde en sprankelende uitvoeringen.

 

 

Het heeft lang geduurd vooraleer componisten én altviolisten de klank van de altviool hebben leren exploreren. In de tweede helft van de 20e eeuw schreven onder andere György Kurtág, Krzysztof Penderecki, Gia Kantsjeli, Alfred Schnittke, Malcolm Arnold en Peter Eötvös prachtige altvioolconcerten en andere sololiteratuur voor het instrument. De altviool wint aan populariteit, en krijgt de solisten die hij verdient.

 

Ook voor het accordeon is het een moeizaam proces geweest. De enorme input van spelers heeft echter componisten aangezet tot het componeren van nieuwe werken. Grote namen zoals Berio, Hosokawa, Gubaidulina, en Isang Yun hebben prachtige werken voor dit instrument geschreven, en het geluid van accordeon neemt toe in de hedendaagse kamermuziekwereld.

 

 

 Volume Nuevo presenteert nieuwe werken door componisten van verschillende stijlen en achtergronden: Chiel Meijering, Ivo Petric, Nico Huijbregts en Gerard Beljon. Speciaal voor dit project wordt de de E-Accordion (Electroacoustic Accordion) ontwikkeld, waarbij de uitvoerder de mogelijkheid heeft plaatsing en vervorming van geluidsbronnen live te manipuleren. Patronen, beweging en stilstand is de leidraad voor de elektronische manipulaties.

 

Altviool, accordeon, elektronische geluiden en spetterende uitvoering maken van Volume Nuevo een verrassende voorstelling. Het programma is een avondvullend voorstelling, zonder pauze.

 

 

Duo MARES

Het altviool- en accordeonduo Duo MARES (Esra Pehlivanli -Turkije,1977 en Marko Kassl - Oostenrijk-1976) debuteerde in 2004 op het Amsterdamse Grachtenfestival en was sindsdien te gast op vele internationale podia en festivals.

 

Pehlivanli voltooide haar opleiding bij de eminente altviolist Michael Kugel aan het Hogeschool Conservatorium Gent in België en het Conservatorium Maastricht met onderscheiding. Kassl studeerde bij Mie Miki-Schenck in Duitsland en voltooide zijn mastersopleiding ook met onderscheiding aan het Hochschule für Musik Dortmund en Folkwanghochschule Essen.

 

Beide musici hebben al een groot aantal prijzen in de wacht gesleept. Pehlivanli won prijzen op prestigieuze concoursen zoals "Kryzstof Penderecki International Contemporary Music Competition" (Polen) en "Torneo Internazionale di Musica" (Italië). In 2002 zette ze de eerste prijs van de "Premio Valentino Bucchi International Viola Competition" op haar naam in Rome, waar ze ook kreeg een eremedaille namens de president van Italië. Kassl won prijzen op de Internationale "ProLoco" competitie in Italië, op de "JAA accordeon competitie" in Japan en in 2002 de eerste prijs op het "Österreichischen Akkordeonwettbewerb". Hij ontving een beurs van het GWK en het Richard-Wagner-Verband. In 2009 was Duo MARES prijswinnaar in het Jur Naessens Muziekprijs 2009 (Amsterdam) met hun multimediaproject Volume Nuevo.

 


De repertoire van het Duo MARES omvat bewerkingen van meesterwerken uit het verleden tot nieuwe muzikale composities. Als uniek duo zetten ze een belangrijke stap in de wereld van de kamermuziek. Het duo werkt op het ogenblik met componisten van vandaag samen om nieuw repertoire voor deze unieke combinatie te creëren. Verschillende werken zijn voor het Duo MARES geschreven en aan het duo opgedragen door componisten als, Ivo Petric (SL), Chiel Meijering (NL), Bruno Strobl (A), Nico Huijbregts (NL), , Gerard Beljon (NL), Sinta Wullur (NL), Matthias Grimminger (DE), Yigit Kolat (TR), Gokce Altay (TR) inclusief het eerste concerto voor altviool, accordeon en symfonie orkest door Selim Dogru (TR). In 2010 heeft Duo MARES twee CD’s uitgebracht, VOLUME NUEVO (i.s.m. de Duitse label ClassicClips) en EXLIBRIS (i.s.m. de Turkse label A.K. Müzik). De CD opnames bevatten nieuwe werken geschreven voor het duo door een tiental componisten.

 

 

Duo MARES heeft talrijke concerten gegeven in Nederland, België, Duitsland, Turkije, Oostenrijk,Slovenië en Luxemburg. Ook namen ze deel aan verschillende festivals, zoals de Grachtenfestival Amsterdam, Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht, Kamermuziekfestival Hoorn, De “Wohltemperierte” Accordeon (Nederland-Duitsland), Akkorde-On-Stage (Oostenrijk), Mommenta Festival (DE), International Ankara Music Festival (Turkije), International Mersin Music Festival (Turkije) en Ljubljana Festival (Slovenie). Naast hun concertactiviteiten, doceren beide musici op Europese Conservatoria. Esra Pehlivanli is altviooldocente in het Conservatorium van Gent (België) en Mako Kassl in de Hochschule für Musik Detmold (Duitsland).

 

 

performance
  Duo MARES (Esra Pehlivanli -altviool- & Marko Kassl - accordeon-)
muziek
  Chiel Meijering, Nico Huijbregts, Gerard Beljon, Ivo Petric, Hakan Toker, Marcel Wierckx, Duo MARES
elektronica
  Jorge Isaac
dans
  Kenzo Kusuda of Samir Calixto
live video
  Marcel Wierckx
productie
  Visisonor Media Productions (2009-12)