Main Menu

CD releases

VisiSonor webshop


Visit the VisiSonor webshop for the latest CD releases and more!


Ensemble Black Pencil - PROJECTEN

English

Nederlands

 

Over Black Pencil Musici Projecten Video

 

 

 

 

 

De traditionele Música Llanera is ontstaan op de vlakten (los llanos) van de rivier de Orinoco in Venezuela en Colombia. Deze muziek van de veeboeren dendert voort in een woeste galop. In de Joropo, een populaire muziek- en danssoort, smelten de muzikale tradities van Zuid-Amerikaanse indianen samen met die van Afrikaanse slaven en Spaanse kolonisten. Vingervlug tokkelwerk, driftig stampende voeten
en zang die dwars door de ziel snijdt, verraden verwantschap met de flamenco. In de typische muziekensembles die deze muziek spelen horen de snaarinstrumenten de harp, de bandola (viersnarig luit) en de cuatro (viersnarige kleine gitaar) thuis, begeleid door maracas en meestal met zang.

 

 

masker voor volkdans ‘Diablos de Llare’

 

De voorstelling Pulso Llanero haalt zijn inspiratie uit de kenmerken van het wonderlijke Joropo genre: een complexe ritmische structuur die geassocieerd wordt met volkstraditie, organische afwisseling van tempo’s, scherp en slagwerkachtig karakter, draaiingen van de hand, beweging van de voeten, en een duidelijk verschil tussen mannelijk en vrouwelijk. Zo worden de verschillende lagen van de voorstelling opgesteld, een klankwereld bemiddeld tussen Europese en Zuid-Amerikaanse traditie, elektroakoestisch klank samen met ritmische structuren uit Zuid-Amerika, folk tunes uit de noordelijke kustgebieden van Zuid-Amerika naast hedendaagse werken met gebruik van improvisaties.

 

De bezetting van het ensemble voor dit project bestaat uit blokfluit (Jorge Isaac), panfluit (Matthijs Koene), altviool (Esra Pehlivanli), slagwerk (Enric Monfort), en accordeon (Marko Kassl).

 

Het programma bestaat uit nieuwe werken door Nederlandse componisten (Guus Janssen, Roderik de Man, Chiel Meijering, André Douw) en Zuid-Amerikaanse componisten uit verschillende generaties.

 

Pulso Llanero is een voorstelling van ca. 65 minuten, vol van contrast en diversiteit. De performance combineert unieke instrumentale geluiden (inclusief een originele  mengsel van typische slagwerkinstrumenten uit de Zuid-Amerikaanse kust) en virtuoze instrumentale muziek, soms sereen en heel lyrisch, soms onrustig en vrij agressief, aangenaam complex in kleur en ritme. Dit maakt Pulso Llanero een spannende voorstelling met een eindeloze stroom van inspiratie.

 

 

 

 

 

miniatuur door Mehmet Siyah Kalem

 

 

Ik ben Mehmet Siyah Kalem, meester van de mens en djinns…

Met deze woorden werd Mehmet Siyah Kalem (Mehmet van de Zwarte Pen) eeuwen lang geassocieerd. De 15de eeuw Mongoolse miniatuurschilder stond voor een lange periode onder de invloed van het sjamanistische verleden van de Turkse stammen van Centrale Azië. Zijn werk is realistisch en narratief, symbolisch en abstract, gestileerd evenals expressionistisch. Voor velen, vat Siyah Kalem de kunst van visueel en narratief samen.

 

Siyah Kalem diende als inspiratiebron voor het eerste project van het gelijknamige ensemble Black Pencil: een samengaan tussen illusie en illustratie, soms plat, soms uitbundig, elektroakoestisch klank samen met de klank van traditionele Turkse instrumenten.

 

 

 

Het programma presenteert nieuwe stukken, speciaal voor het ensemble geschreven, door de bekende Nederlandse componist Roderik de Man (1941), de Turkse/Nederlandse componist Selim Dogru (1971), talentvolle Turkse componisten woonachtig in Turkije zoals Gokce Altay (1975), Mehmet Can Ozer (1981), Yigit Kolat (1984), Hakan Toker (1976) en Tolga Ozdemir (1975).

 

De bezetting van het ensemble voor dit project bestaat uit blokfluit (Jorge Isaac), panfluit (Matthijs Koene), altviool (Esra Pehlivanli), ud (Mehmet Polat), slagwerk (Enric Monfort), en elektronica; live video (Marcel Wierckx) is ook mogelijk. Videobeelden worden gebruikt als dynamische omgeving in de vorm van bewegende beelden, abstracte vormen, en als spiegelbeeld van de kleuren en esthetiek weergegeven in de miniaturen van Mehmet Siyah Kalem.

 

De spanningsboog van de voorstelling blijft verrassend, rijk in kleur, in een vloeiende muzikale trip.

 

De totale duur van het programma is ca. 65 minuten, zonder pauze.

 

 

PROGRAMMA

 

Selim Dogru (1971): Six Scenes (2010) *

voor blokfluit, panfluit, altviool, ud, slagwerk

 

Interlude 1 (Tolga Ozdemir: Karadeniz)

voor altviool en vibrafoon

 

Gökçe Altyay (1975): Efendi (2010) **

voor blokfluit, panfluit, altviool, ud, slagwerk, en TAPE

 

Interlude 2 (Hakan Toker: Notenbuch)

voor altviool en vibrafoon

 

Interlude 3

voor panfluit solo

 

Yigit Kolat (1984): Miniatures (2010) **

voor blokfluit, panfluit, altviool, ud, slagwerk, en elektronica

 

Interlude 4 (B.C. Manjunath/Duo)

voor contrabasblokfluit en cajon

Interlude 5 (Mehmet Polat/Curious)

voor ud solo

 

Interlude 6 (Tolga Ozdemir/Pantoral) **

voor blokfluit, panfluit, altviool, ud, slagwerk

 

Roderik de Man (1941): Black Pencil Music (2010) **

voor blokfluit, panfluit, altviool, slagwerk, en elektronica

 

 

* in opdracht van het Fonds Podiumkunsten
** in opdracht van VisiSonor